Getty Mafia (Familia) Montessori from Wall Street Journal

Poate parea ridicolă povestea "Numai în New York", a unei mame din Manhattan, Nicole Imprescia, care a dat în judecată grădinița particulară netradițională pentru incapacitatea de a o pregăti pe fiica ei de 4 ani pentru un examen de admitere la o şcoală privată.

Dar viitorul nostru şi al fiicei sale ar putea fi mult mai luminos dacă s-ar elimina condiţia de a avea rezultate bune la testări și s-ar încuraja mai mult descoperirea, așa cum se întâmplă în şcolile Montessori. În mod ironic, abordarea educaţională Montessori ar putea fi cea mai sigură cale de a ne alătura elitei creative, care este atât de suprareprezentată de absolventi şcolii care ar putea fi suspectați că au creat o mafie Montessori: fondatorii Google, Larry Page si Serghei Brin, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, pionierul jocurilor video Will Wright, şi fondatorul Wikipedia Jimmy Wales, să nu mai vorbim Julia Child şi de rapper-ul Sean "P. Diddy" Combs.

Se întâmplă ceva aici? Există ceva în abordarea Montessori care hrăneste creativitatea şi inventivitatea, ceva din care putem învăţa cu toţii?

La urma urmei, Henry Ford si Thomas Edison au fost gânditori celebri care, de-a lungul vieţii, au descoperit, în mod constant, noi moduri de a face lucrurile improvizand, experimentând, ratând, şi reverificând. Mai presus de toate, ei au fost învățăcei cu o curiozitate fără astâmpăr.

Metoda de învăţare Montessori, fondată de Maria Montessori, pune accentul pe un mediu de colaborare, fără note sau teste, cu clase cuprinzând elevi de vârste diferite, precum şi pe o învăţare auto-dirijată prin descoperire pe perioade lungi de timp, în primul rând pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 1 / 2 - 7 ani .

Mafia(Familia) Montessori a fost relevată într-un studiu amplu, de şase ani, cu privire la modul de gândire al oamenilor de afaceri creativi. Profesorii Jeffrey Dyer de la Brigham Young University şi Hal Gregersen de la Școala globală de afaceri INSEAD, au intervievat peste 3.000 de manageri şi peste 500 de persoane care, fie au înființat companii inovatoare, fie au inventat noi produse.

"O serie de antreprenori inovatori au frecventat şcoli Montessori, în care au învăţat să-și urmeze curiozitatea", a spus domnul Gregersen. "Pentru a parafraza celebra campanie de publicitate Apple, inovatorii nu numai că au învăţat de timpuriu să gândească diferit, ei acţionează diferit (şi chiar vorbesc diferit)."

Când Barbara Walters, care i-a intervievat pe fondatorii Google, d-nii Page şi Brin, în 2004, i-a întrebat dacă părinţii lor, care au fost profesori de colegiu, au fost un factor major din spatele succesului lor, ei au dat credit educaţiei timpurii Montessori. "Amândoi am mers la şcoala Montessori", a spus domnul Page, "şi cred că succesul a venit, în parte, din faptul că formarea nu s-a făcut după reguli şi ordine, ci prin auto-motivare, prin interogareaa ce se întâmplă în lume, facând lucrurile un pic diferit. "

Will Wright, inventatorul seriei de jocuri video bestseller "The Sims" aduce laude similare. "Montessori m-a învăţat bucuria de a descoperi", a spus Wright, "Este vorba de o învăţare în modul tău propriu, mai degrabă decât o ascultare la un profesor care îți explică diverse chestii. SimCity vine chiar din Montessori ... "

În același timp, în conformitate cu spusele mamei lui Jeff Bezos, micuțul Jeff ajungea să fie atât de absorbit în activităţile sale de preşcolar Montessori încât educatorele trebuiau, literalmente, să-l ridice din scaun pentru a merge la următoarea sarcină. "Întotdeauna am simțit că există un anumit tip important de pionierat, care se continuă de la un inventator ca Thomas Edison," spunea Dl Bezos, şi că mentalitatea de descoperitor este exact mediul pe care Montessori urmăreşte să-l creeze.

Autorul Jonah Lehrer, neuroscientist, citează un studiu din 2006 publicat in Science, care a comparat performanţele educaţionale ale copiilor din familii cu venituri reduse care au frecventat şcoli Montessori din Milwaukee, cu rezultatele copiilor care au frecventat o varietate de alte grădiniţe, aleși în mod aleatoriu.

Până la sfârşitul grădiniţei, la 5 ani ", elevii Montessori s-au dovedit a fi semnificativ mai bine pregătiţi pentru şcoala primară în ce privește deprinderile de citire şi matematică decât copiii non-Montessori", potrivit cercetătorilor. "Ei, de asemenea, au avut rezultate mai bune la testele de " funcţie executivă, "capacitatea de a se adapta la schimbare şi la probleme mai complexe, un indicator al succesului viitor în şcoală şi în viață."

Desigur, metoda Montessori merge împotriva curentului din metodele tradiţionale de învăţământ. Ni se dă foarte puțin posibilitatea, de exemplu, de a efectua experimente proprii, originale, şi nu există, de asemenea, deloc sau există doar o foarte mică marjă pentru eşec sau greşeli. Suntem judecaţi, în primul rând, după numărul de răspunsuri corecte la întrebărilșe profesorilor. Mult mai puţin se pune accent pe dezvoltarea abilităţilor noastre de gândire creativă, pe abilităţile noastre de a lăsa imaginația să zburde şi de a descoperi lucruri pe cont propriu.

Însă, cei mai de succes creatori nu încep cu idei geniale, ei le descoperă.

Google, de exemplu, nu a început ca o viziune genială, ci ca un proiect pentru a îmbunătăţi căutările în bibliotecă, urmat de o serie de mici descoperiri care au dus la un model de afaceri revoluţionar. Larry Page si Serghei Brin nu au început cu o idee ingenioasă. Dar, cu siguranţă, ei au descoperit una.

În mod similar, cultura Amazon e plină de experimentări şi descoperiri. Dl Bezos compară adesea strategia Amazon de dezvoltare a ideilor pe pieţe noi cu "plantarea seminţelor" sau cu " a merge pe căi înfundate ". Managerii Amazon învaţă şi descoperă oportunități pe măsură ce avansează. Multe eforturi se dovedesc a fi fundături, spunea domnul Bezos, "Dar câteodată mergi în jos pe o alee şi dai de un bulevard imens, larg."

Poate că e doar o coincidență faptul că absolvenții Montessori conduc două dintre cele mai inovatoare companii din lume. Sau poate Familia Montessori ne poate oferi tuturor lecţii, chiar dacă, pentru cei mai mulţi dintre noi, e prea târziu să frecventăm Montessori.

Putem schimba modul în care am fost instruiți să gândim. Mod care începe pe căi mici, realizabile, sporind mereu experimentările şi curiozitatea. Cei care lucrează cu domnul Bezos, de exemplu, cred că abilitatea sa de a întreba "de ce nu?" sau "ce-ar fi dacă?", la fel de mult ca "de ce?", e una dintre calitățile sale cele mai avantajoase.

Material preluat din:

http://blogs.wsj.com/ideas-market/2011/04/05/the-montessori-mafia/

 

CONTACT

Drobeta Turnu Severin, Mehedinți, România

Newsletter

Introduceți emailul dvs. pentru a primi mai multe informații

© 2015 APAEDUCATIONAL. All Rights Reserved. Designed By Eseltec

Search